רשלנות רפואית בלידה

תוכן עניינים

רשלנות רפואית בלידה היא בעיה מדאיגה המתרחשת כאשר צוות רפואי אינו מספק טיפול ברמה הנדרשת או הסבירה במהלך ההיריון, הלידה או מיד לאחריה, מה שעלול לגרום לפגיעה ביולדת או ביילוד. רשלנות זו יכולה להתבטא במספר טעויות, מחדלים או החלטות שגויות שאינן עומדות בסטנדרטיים הרפואיים המקצועיים המקובלים.

רשלנות רפואית בלידה יכולה להתרחש בכל שלב – החל מתחילת המעקב ההריוני, דרך תהליך הלידה עצמו ועד לטיפול הראשוני ביילוד. הדבר עלול לקרות בשל מגוון סיבות כגון:

  1. חוסר תשומת לב או ערנות מספקת לסימנים רלוונטיים או איסוף לא מספק של מידע רפואי (אנמנזה), עלולים לגרום להתעלמות מסימנים חשובים או לחוסר מודעות אליהם במהלך מעקב היריון.
  2. אי ביצוע בדיקות נדרשות או פירוש שגוי של תוצאותיהן, ולעתים אי ידיעת המטופל בדבר קיומן של בדיקות רלוונטיות שניתן לבצע, לעתים גם אם על חשבונו של המטופל עצמו.
  3. אי שימוש או שימוש לא נכון בציוד רפואי.
  4. תקשורת לקויה בין אנשי הצוות הרפואי.
  5. קבלת החלטות שגויות תחת לחץ.

חשוב להדגיש כי לא כל תוצאה בלתי רצויה בלידה נובעת מרשלנות רפואית. לעיתים, למרות טיפול מיטבי, עלולים להתרחש סיבוכים בלתי צפויים או כאלה שלא ניתנים לגילוי מוקדם או למניעה. ההבחנה בין רשלנות לבין סיבוך בלתי נמנע היא קריטית מבחינה משפטית ואתית.

עורך דין רשלנות רפואית בלידה בתריס

עו"ד בתריס נחשף במהלך עבודתו לכמות גדולה של תיקים בנושא רשלנות רפואית במהלך מעקב ההיריון ו/או הלידה. יש לציין, כי לרוב תיקים אלה הם תיקים לא פשוטים אשר מחייבים ידע ומומחיות בתחום, לרבות צורך בבחירת מומחה ולעתים מספר מומחים מתאימים לצורך הוכחת עילת וטענות התביעה.

בנוסף, במקרים רבים מעורבים בתיקים אלה קטינים שנותרו עם פגיעות רפואיות קשות, עמן יצטרכו להתמודד לאורך כל חייהם. כתוצאה מכך, גובה הפיצוי הצפוי בתיקים אלה הוא לרוב מהגבוהים ביותר.

כעורך דין רשלנות רפואית בצפון, משרדו של עו"ד בתריס מספק מענה מקצועי ומקיף לתושבי האזור הנזקקים לייצוג משפטי בתחום רגיש זה.

 

דוגמאות לרשלנות רפואית בלידה והיריון

רשלנות רפואית בלידה והיריון יכולה להתבטא במגוון צורות, כל אחת מהן עם השלכות פוטנציאליות חמורות על האם והיילוד. להלן מספר דוגמאות נפוצות:

תשניק (אספיקסיה) – מצב מסכן חיים שבו העובר או היילוד סובל ממחסור חמור בחמצן במהלך תהליך הלידה – ולו לפרקי זמן קצרים ביותר. רשלנות בהקשר זה יכולה לכלול אי זיהוי סימני מצוקה עוברית, כגון שינויים בקצב הלב של העובר, או עיכוב בביצוע ניתוח קיסרי דחוף כשיש אינדיקציה ברורה לכך [למשל עקב כריכת חבל טבור מסביב לראשו או לעורפו של העובר, ולעתים אף ביותר מלולאה אחת]. במקרים חמורים, תשניק עלול לגרום למוות של היילוד או למרבה הצער לנזק מוחי בלתי הפיך, אשר גורם לתוצאות רפואיות קשות של שיתוקים או פיגור שכלי בדרגות שונות, באופן הגורם לחיים של סבל לא פשוט לאותו ילוד ומשפחתו. מדובר בתיקים לא פשוטים להוכחה, אך ככל שתוכח עילת התביעה בתשניק, הפיצוי יכול להגיע עד כדי מיליונים רבים.

אי זיהוי תסמונת גנטית – זה יכול לקרות כאשר הצוות הרפואי נכשל בביצוע או בפענוח נכון של בדיקות סקר גנטיות מקובלות במהלך ההיריון או בדיקות גנטיות מקצועיות זמינות אשר נועדו לזיהוי קיומם של פגמים גנטיים כאלה או אחרים [כגון: בדיקות לאבחון טרום השרשתי (אשר נערכות עוד על הביצית המופרית במעבדה ולפני החזרתה לרחם); עובר בבדיקות אבחון טרום לידתי, כגון בדיקת סיסי שלייה, בדיקת מי שפיר, בדיקת NIPT או בדיקת צ'יפ/שבב גנטי (שהנה בדיקת דם פשוטה אשר יש ביכולתה לזהות פגמים גנטיים או כרומוזומליים אפשריים בעובר"חשוב להדגיש כי המידע הכללי שנאסף בתחילת ההיריון או בשלב תכנון ההיריון עשוי להיות לא מספק.

כאשר מתגלים נתונים או סימנים חדשים במהלך מעקב ההיריון, קיימת לעתים דרישה, ואף חובה, לעדכן את האישה ההרה. יש ליידע אותה על קיומן של בדיקות נוספות ועל האפשרויות השונות העומדות בפניה. זה כולל הפניה לבדיקות הכלולות בסל הבריאות של קופת החולים, או המלצה על בדיקות גנטיות נוספות, גם אם אלה כרוכות במימון פרטי."

דוגמה לרשלנויות שעניינן פגמים גנטיים: אי זיהוי תסמונת דאון, איקס שביר, מחלת דושן, טיי-זקס, סיסטיק פיברוזיס, גושה, קנוואן, אנמיה ע"ש פנקוני, בלום או תסמונות גנטיות אחרות הידועים במשפחות ההורים, ושלעתים ניתנים לאבחון טרום לידתי.

באופן כללי, הטענה ברשלנות כזו הנה כי היא מנעה מההורים את האפשרות לקבל החלטות מושכלות לגבי המשך ההיריון ולמעשה אף דרישת הפסקתו – אף בשלבים מתקדמים של ההיריון, ובמיוחד ככל המדובר בתסמונת גנטית או במומים בעלי השלכה קשה על איכות חייו של הילוד ומשפחתו.

מעקב הריון לקוי – מעקב היריון לקוי מתבטא במגוון היבטים, כולל אי ביצוע בדיקות שגרתיות חיוניות. בדיקות אלה כוללות בדיקות דם אבחנתיות, סקירות אולטרסאונד שונות (בעיקר שקיפות עוברית, בדיקות טרימסטר ראשון ושני, וסקירת מערכות מורחבת), וכן ניטור לחץ דם ומדדים רלוונטיים אחרים. רשלנות עלולה להתבטא גם בהתעלמות מגורמי סיכון משמעותיים כמו סוכרת הריונית או רעלת הריון, אשר עלולים להוביל לסיבוכים חמורים. בנוסף, אי מתן הנחיות מתאימות לאישה ההרה בנושאי תזונה, פעילות גופנית, או שימוש בתרופות מסוימות עשוי להיחשב כרשלנות. חשוב להדגיש כי אי הפניה לבדיקות הנדרשות או אי יידוע האישה ההרה בדבר חשיבותן של בדיקות אלה מהווה גם כן חלק ממעקב היריון לקוי ועלול להיחשב כרשלנות רפואית.

 

בחירת שיטת לידה שגויה – זה יכול לכלול ניסיון ללידה וגינלית במקרים שבהם יש התוויית נגד ברורה, כמו מצג עכוז או היסטוריה של ניתוחים קיסריים. לחלופין, זה יכול להתבטא בשימוש לא מתאים בכלי עזר כמו מלקחיים או ואקום, העלולים לגרום לפגיעה ביילוד. מאידך, אי ביצוע ניתוח קיסרי כשהוא נדרש עלול לסכן את חיי האם והעובר.

פטירת יילוד – זה יכול לנבוע מטיפול לא נאות במצבי חירום, כמו דימום חמור או מצוקה נשימתית. אי זיהוי וטיפול בזיהומים, כמו אלח דם (ספסיס) ביילוד, יכול גם להוביל לתוצאה קטלנית. כשל בניטור מצב היילוד לאחר הלידה, במיוחד אם הוא נולד במצב שברירי, יכול להיחשב כרשלנות אם הוביל לפגיעה או מוות שניתן היה למנוע.

כל אחד מסוגי הרשלנות הללו יכול להוביל לתוצאות הרות אסון עבור המשפחות המעורבות. חשוב להדגיש כי לא כל תוצאה שלילית בלידה נובעת מרשלנות, אך כאשר קיים מקרה של נזק רציני, יש מקום וכדאיות לבחון את אפשרות  קיומה של רשלנות רפואית אשר גרמה לאותו הנזק, ושלולא אותה רשלנות נזק זה היה ניתן מניעה.

תביעת רשלנות רפואית בלידה והריון

 

תביעת רשלנות רפואית בלידה או היריון מיועדת לפצות נפגעים מטיפול רפואי לקוי במהלך התקופה שיכולה להתחיל מהליכי הכנה לפני שלב ההיריון ועד להליך שלאחר שלב הלידה. ניתן לשקול תביעה כשנגרם נזק משמעותי ליילוד או לאם עקב טיפול שלא עמד בסטנדרטים המקובלים. בישראל, חוק ההתיישנות מגביל הגשת תביעה ל-7 שנים מהאירוע או  מגילוי הנזק. לקטינים, ההתיישנות מתחילה בגיל 18.

עניין קביעת קיומה של התיישנות על עילת תביעה הנוגעת לקטין יכול להיות עניין משפטי סבוך אשר מחייב בחינה מעמיקה ומדוקדקת ואת הכרת דיני ההתיישנות והלכות בית המשפט, ביחוד בתחומי הנזקין ותחום הרשלנות הרפואית, ולכן – במקרה של קיומו של פוטנציאל לתביעת רשלנות רפואית הנוגעת להיריון או ללידה, ועל אף חלוף 7 שנים מיום הלידה או מיום גילוי הנזק, יש מקום להתייעץ בעו"ד המומחה בתביעות אלה לצורך מתן הערכה ראויה לשאלה אם התביעה התיישנה או טרם התיישנה.

 

עלויות התביעה

העלויות כוללות שכר טרחת עורך דין, אגרות בית משפט וחוות דעת מומחים. רבים מעורכי הדין עובדים על בסיס הצלחה, מה שמפחית את הסיכון הכלכלי לתובעים. התייעצות עם עורך דין מנוסה בתחום חיונית להערכת סיכויי התביעה והבנת התהליך. בפגישה הראשונית, יש להציג את פרטי המקרה והתיעוד הרפואי הרלוונטי. נדגיש, כי משרדנו נותן את הייעוץ הראשוני ללא תשלום או שכר טרחה כלשהו נכון לאותו שלב, ושכר הטרחה נגבה באופן כללי כאחוז מסכום הפיצוי המשולם בתיק.

 

פיצויים ברשלנות רפואית בלידה והיריון

מטרת הפיצויים בתביעות רשלנות רפואית בלידה היא לכסות על נזקים שנגרמו כתוצאה מהרשלנות ומעצם לידתו של ילוד פגוע בצורה משמעותית. אלה יכולים לכלול הוצאות רפואיות (עבר, הווה ועתיד), אובדן כושר השתכרות, עלויות טיפול ושיקום והתאמות נדרשות, פיצוי על כאב וסבל ו/או קיצור תוחלת חיים, פיצוי עבור ניידות ועוד.

גובה הפיצוי נקבע על פי מספר גורמים, כולל חומרת הנזק והשלכותיו ארוכות הטווח, גיל הנפגע, הוצאות רפואיות צפויות, צרכי ניידות ועוד. בית המשפט נעזר בחוות דעת מומחים רפואיים ואקטוארים לקביעת הערכת סכום הפיצוי הסופי הראוי, כאשר כל מקרה נבחן לגופו והפיצוי מותאם לנסיבות הספציפיות של כל תביעה. לרוב, תיקי רשלנות בהיריון או בלידה הם בעלי פוטנציאל פיצוי משמעותי אשר יכול להתחיל במאות אלפי ש"ח ועד למספר מיליונים – ואף דו ספרתי במקרים מסוימים.

 

שאלות ותשובות

התמודדות עם הבירוקרטיה הרפואית באיסוף מסמכים דורשת סבלנות ועקביות. יש לפנות בכתב למוסד הרפואי ולבקש את כל התיעוד הרלוונטי, תוך ציון תאריכים מדויקים. במקרה של קשיים, ניתן להיעזר בעורך דין או לפנות לממונה על פניות הציבור. חשוב לתעד כל פנייה ותשובה ולשמור העתקים מכל מסמך. אם קיים קושי בהבנת המסמכים הרפואיים, מומלץ להתייעץ עם מומחה רפואי או עורך דין. עלויות איסוף המידע הרפואי יכולות להגיע ללמעלה מאלף ש"ח. מומלץ למספר את המסמכים הרפואיים בסדר רץ. יש להדגיש בפני המוסד הרפואי כי נדרשים גם התיעודים של בדיקות ההדמיה עצמן, ולא רק פענוחן, שכן לעתים קיימת טעות בפענוח שעלולה להיחשב כרשלנות.
ההתמודדות עם טיפול רפואי מתמשך במקביל לניהול תביעה דורשת הפרדה ברורה בין השניים. מומלץ למנות אדם שיתמקד בתיאום הטיפולים הרפואיים, בעוד שאחר (או עורך הדין) יתמקד בתביעה. חשוב לשמור על תקשורת פתוחה עם הצוות הרפואי ולתעד כל טיפול. הצטרפות לקבוצות תמיכה של הורים במצב דומה יכולה לסייע. יש להקפיד גם על הבריאות הנפשית של המטפלים העיקריים ולשקול תמיכה פסיכולוגית במידת הצורך. חשוב מאד בהליכים מתמשכים לעדכן את עורך הדין המטפל בהתחדשויות מבחינת הטיפולים הנעשים בנושא הנזק שנגרם, וכן להעביר לעוה"ד המטפל מדי תקופה מידע ומסמכים רפואיים חדשים אלה החיוניים לצורך טיפולו בתיק.
בחירת מומחה רפואי למתן חוות דעת היא קריטית לתביעת רשלנות רפואית. לפי תקנות בית המשפט, לא ניתן להגיש תביעה כזו ללא חוות דעת רפואית מצורפת. חוות הדעת היא מסמך ערוך על ידי רופא מומחה, המתייחס לסטייה הרפואית שבבסיס התביעה. בבחירת המומחה, יש לשקול מומחיות, ניסיון, מוניטין, ויכולת הסברה. חשוב גם ניסיונו בכתיבת חוות דעת משפטיות לתביעות רשלנות רפואית. עלויות חוות דעת מומחה יכולות לנוע בין אלפי לעשרות אלפי שקלים. קיימים גופים המציעים מימון לעלויות אלו במקרים של חסרון כיס.
אם התביעה נדחית בערכאה הראשונה, האפשרויות כוללות: הגשת ערעור לערכאה גבוהה יותר, . באופן עקרוני מרבית התיקים בנושא רשלנות רפואית נגמרים, הן מתוך בחירה של שני הצדדים שיש בה קניית סיכויים וסיכונים לשני הצדדים, והן בעידוד בית המשפט, לאחר ניסיון להגיע להסכם פשרה. כל החלטה צריכה להתקבל לאחר התייעצות עם עורך הדין, תוך שקילת העלויות, הסיכויים והסיכונים ושיקולים רבים אחרים, ולכן חשוב מאד לעבוד עם עורך הדין שיש לו ניסיון בתחום תביעות הרשלנות הרפואית.
נכתב ע"י: עורך דין בתריס בתריס
נכתב ע"י: עורך דין בתריס בתריס
תוכן עניינים
עורך דין בתריס בתריס - עמוד פוסטים

עורך דין בתריס בתריס

לייעוץ אישי ללא התחייבות

Scroll to Top

לייעוץ אישי ללא התחייבות